BLOG Augustus 2013

Workflow aangepakt: eigen watermerk tool geschreven

25-8-2013 door Walther 

In mijn workflow leeg ik eerst mijn memorycards op de pc. Ik maak daarvoor aparte directory per shoot. Het ruwe materiaal gaat in de subdirectory 'Spare' en ik maak ook gelijk een subdirecty 'Raw' en 'Out'.
In Adobe Bridge beoordeel ik de raw files, werk ze uit in Photoshop. Van degenen die door de ballotage komen verplaats ik de raw file naar de ´Raw´ directory, en zet de jpeg versie in de root van de directory.
Als alles uitgewerkt is maak ik van de definitieve selectie een setje ter beoordeling van de klant en voor m´n website. De afbeeldingen worden teruggeschaald, ontdaan van exif info en voorzien van watermerk. Nu bleek dat de watermerk tool die ik tot nu toe gebruikte geen rekening hield met het ingebedde kleurprofiel! Hierdoor zagen de foto's in de out folder er qua kleur niet helemaal het zelfde uit als mijn definitieve jpegs!

Vandaag dus maar even in .NET een tool gemaakt die:
- foto's terugschaalt naar het webformaat en daarbij het kleurprofiel behoudt
- alle exif info stript, behalve titel, copyright, datum en wat andere basale zaken
- de foto's voorziet van een watermerk en moved naar de ´Out´ folder van de shoot

Het werkt super, later de tool maar eens uitbouwen zodat hij ze ook automatisch aanmeldt op Flickr, synchroniseert met de website en de directory van de shoot moved naar m´n NAS....

En natuurlijk nog een tool knutselen die ruimte maakt:  automatisch alle nog uit te zoeken raw files wissen door van alle shoots de spare directories te wissen ;)

Overstap naar full frame: van 7D naar 5D mk III

10-8-2013 door Walther 

Na een poos met de Canon EOS 7D gefotografeerd te hebben heb ik toch maar besloten de overstap naar full frame te wagen. Toen ik met een maatje 's avonds bliksem aan het fotograferen was, werden bij de nabewerking de verschillen tussen crop en full frame sensor wel heel erg duidelijk, dat gaf de doorslag. Sinds vandaag ben ik dan ook de trotse bezitter van een 5D mk III. De 1.6 factor ga ik voor de sportfoto's mogelijk wel missen. De 24-105 is echter wel weer een stuk meer allround geworden. Meer info over de verschillen later....

Leeftijd van een Canon lens via het serienr achterhalen

2-8-2013 door Walther 

Altijd handig als je wilt weten hoe oud een gebruikte lens is:
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Lens-Aging.aspx
Het is uiteraard wel de productiedatum, dus het zegt nog niets over hoe lang de lens in een magazijn of winkel gelegen heeft voordat deze in gebruik genomen is.