BLOG 2014

Fijne feestdagen!

Tja, om heel heerlijk te zijn ben ik niet zo'n feestdagen man. Zakelijk ben ik meestal nog even erg druk de laatste dagen en dan moet je ook nog even volgens door de media opgelegd format het 'gezellig hebben'. Mijn afschuw voor de geijkte kerstliedjes en jingles op de radio maakt dat niet beter... Maar goed, in elk geval inspiratie voor deze foto met een knipoog:

fijne feestdagen
Fijne dagen allemaal, en vier het vooral op je eigen manier, en niet zoals de omgeving en media dicteren!

Witte piet slaat nog niet aan in Putten

Sinterklaas is een fantastisch kinderfeest, folklore en één van de weinige tradities die ons land rijk is. Helaas wordt over de rug van dit kinderfeest de racisme discussie gevoerd. Dit jongetje leek ook nog niet helemaal te kunnen wennen aan het concept van witte Piet ;)
In Putten bleven de pieten nog even zwart, hier meer foto's van de Puttense Sinterklaas intocht

Witte Piet nog geen doorslaand succes

Wat ik er zelf van denk? Tja, ik ben tegen racisme maar voor zwarte Piet als knotsgekke metgezel van Sinterklaas! Dit is interessant leesvoer over de kwestie:
Zwarte Piet.... Wie kent de discussie niet?
Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest
Zwarte Piet zijn was een droom, maar nu stoppen we ermee
Er zijn meer blanke slaven verkocht aan Noord afrika dan zwarte slaven aan blanke landen!
Een traditie kan en mag best gaandeweg een klein beetje moderniseren. Aan de andere kant: als kind heb ik nooit de gedachte gehad dat zwarte Piet dom, knecht, zielig, slaaf of iets anders negatiefs was, Sinterklaas was gewoon een spannend kinderfeest met kadootjes als beloning, laten we met elkaar proberen dat zo te laten..... 

Workshop Dracorubio

6-10-2014 door Walther 

Ik doe bijna niets met composiet foto's of zware bewerkingen: camera raw en photoshop zijn voor mij alleen instrumenten voor het croppen en kleurcorrecties. Ik zie echter heel vaak prachtig composiet materiaal voorbij komen, vaak een beetje in de donkere sferen. Ik had al eerder werk van Dracorubio op zoom.nl en op flickr gezien en gisteren had ik de kans eens een workshop bij hem te volgen. Erg veel geleerd over gebruik van brushes, lagen, textures en de geleerde technieken zijn zeker niet alleen toepasbaar op zombies.... Dit is het resultaat van de dag, wel stemmig zo vlak voor Halloween :)
De achtergrond schoot ik eerder op Arnos Vale Cemetary in Bristol.

zombie workshop dracorubio

Familyshoot 2.0

3-10-2014 door Walther 

Ik maak er geen geheim van dat ik standaard familiefoto's niet echt leuk vind om te maken. Vaak zeg ik ook beleefd nee als ik daarvoor gevraagd. De standaard witte achtergrond-spijkerbroek-en-blote-voeten-foto is namelijk niet mijn ding.
In dit geval kreeg ik flink wat vrijheid en het pakte leuk uit, het takelwagentje werd speciaal voor de shoot op marktplaats gescoord. Afgelopen zondag was het zover, door de felle zon als tegenlicht moest ik ter plekke wel een totaal andere hoek (en lens) gebruiken dan ik vooraf bedacht had. Al met al niet ontevreden over het resultaat en vooral erg leuk en ontspannen om te schieten! Familiekiekje 2.0, aangelicht met de Godox witstro AD360 en 2 yongnuo's YN560III..

Familiefoto 2.0

The Real Trip 2014

22-9-2014 door Walther 

Wow, wat een weekend!! Ik heb het hele weekend gefotografeerd bij The Real Trip, een surf en sup evenement wat nieuw leven is ingeblazen door Jan Hendrik de Bruin en vele Makkumse locals en vrijwilligers. Erg gaaf om te zien dat zoveel vrijwilligers bereid waren hun eigen surfplezier aan de kant te zetten om dit evenement mogelijk te maken! 
Nu alleen nog even 100 Gb fotomateriaal doorploegen de komende dagen....

Er zijn 4 heats gevaren, ik heb de eerste twee uit de rib kunnen fotograferen. Pittig tochtje en tricky voor mijn gear, maar erg vet: check deze video impressie vanuit de rib. 

 

The Real Trip 2014: Vrijdag pre-party The Real Trip 2014: zaterdag, zon! The Real Trip 2014: zondag, wind!

Eerste video reviews Canon 7D mk II

15-9-2014 door Walther 

Vandaag heb ik de eerste video reviews van de Canon 7D mk II gezien. Deze tell sell variant van Scott Kelby en deze review van Mark Horsburgh. Wat me opvalt: de batterij is blijkbaar toch compatible met de vorige en ook raw video out blijkt aanwezig te zijn. De officiële specs van Canon verschenen vandaag ook op de CPN site en op een speciale microsite.


Ondertussen komt ook deze Samsung NX1 uit: met oa 4K video, wifi, 15 fps, 28Mp en 205 AF punten. Als je puur naar de spec's kijkt lijkt de Canon zeker niet revolutionair, ik ben dan ook benieuwd naar de eerste èchte gebruikerservaringen.

Canon 7D mk II specs bevestigd

12-9-2014 door Walther 

Volgens Canon Rumors zijn dit de definitieve specs van de 7D mk II:

 • All metal body
 • Dust and weather resistant
 • GPS
 • 20.2MP CMOS sensor
 • 10 fps
 • 65 AF point all cross type
 • Dual Pixel CMOS AF
 • EOS iTR Autofocus
 • Dual DIGIC6
 • Max ISO 16000
 • RGB + IR Photometry Sensor
 • Intervalometer
 • Our Full Specifications
 • Kit lenses: 18-135 IS STM and 15-85 IS (no STM)
 • CF, UDMA mode 7 + SD, UHS-I
 • GPS is in the camera
 • No WiFi
 • Fixed LCD, with no touch function.
 • 20.2MP APS-C Sensor
 • Dual Pixel CMOS AF
 • Dual DIGIC 6 Processors
 • 65 AF points “All Cross-type”. Dual cross on the center point.
 • f/8 on center point at least, could be on more points.
 • 10fps
 • ISO 100-16000, ISO Boost mode 25600 and 51200 
 • 1080p/720p both get 60fps
 • Servo AF for video shooting.
 • Anti-flicker mode, eliminates flickers under flickering lights 
 • Spot metering size 1.8%
 • Built-in flash
 • Intervalometer
 • Mic and headphones connectors
 • Can sync time between 7D II cameras.
 • Lens electronic MF
 • About 100% coverage OVF
 • New Battery – LP-E6N
 • New Battery Grip BG-E16

Misschien nog beter voor sport: AF van de 1Dx; meer fps; meer MP; betere high iso prestaties. Voor de klagers: geen wifi; geen uitklapbaar scherm; geen touchscreen; nieuw batterij type; geen 4K of raw video out,. 
Als je kijkt naar wat Panasonic en Sony op videogebied aan het doen zijn en wat Nikon in zijn nieuwe bodies stopt, lijkt dit vooralsnog geen super spectaculaire camera. 

Reviews maar eens afwachten....

Fotografie realtrip beach to beach Makkum 2014

24-8-2014 door Walther 

Samen met Jeroen Helmers ga ik op 20 en 21 september in Makkum The Real Trip in beeld brengen. Een weekend vol surf, sup en party; ik kijk er naar uit!

JPEGmini

15-8-2014 door Walther 

Naar aanleiding van dit artikel op fstoppers maar eens naar JPEGmini gekeken en wat testjes gedaan. Het is echt verbazingwekkend te zien hoe JPEGmini de afbeeldingen kleiner krijgt zonder zichtbaar kwaliteitsverlies! Het werkt dus super, groot nadeel is dat er alleen een lightroom plugin is en geen photoshop plugin. Ik gebruik zelf sporadisch lightroom dus kan het niet scripten in mijn eigen workflow, enige optie is vooralsog het gebruik van de webservice.
Mijn ideaal zou één script zijn die per directory de afbeeldingen terugschaalt, voorziet van watermerk en opslaat in JPEGmini formaat. 

Leuke shoot voor Jong Putten

10-7-2014 door Walther 

Vanavond een leuke shoot gedaan voor Jong Putten tbv een nieuwe campagne. Beetje urban style bij de skatebaan. Goeie sfeer, erg leuke platen geworden! Later meer....

Yongnuo remote flash triggers, maar welke dan?!

5-7-2014 door Walther 

Ik ben het spoor even bijster. Om mijn flitsers aan te sturen gebruik ik de Yongnuo YN622C: goedkoop ETTL, HSS en super handige extra infrarood AF assist light. Ideaal om mijn YN-568EX en YN-560 III's remote te triggeren. Groot nadeel: de pietepeuterige knopjes aan de zijkant zitten niet verzonken waardoor je wat tè makkelijk van kanaal wisselt en de remote flashes geheid niet meer af gaan. Ander nadeel: de power op de slaves kun je niet op afstand instellen, dus dat moet manueel.
Al maanden is er de Yongnuo YN-622N-TX waarmee je wel die remote power control hebt, echter er was alleen de Nikon versie. Volgens flashhavoc is dan nu eindelijk ook de Canon versie uit: de YN-622C-TX. Dat lijkt een logische keuze: handig display, knopjes bovenop, ETTL en remote manual met elkaar te combineren. Maar wat wil nu het geval: tegelijkertijd brengen ze ook even de YN-560-TX uit. Daarmee zou ik de 560's remote kunnen bedienen zonder dat er extra remote tranceivers nodig zijn: dus minder batterijen, minder wiebelige constructie van dingen op elkaar. Maar helaas: geen ondersteuning om te mixen met de 622's, geen HSS. En dan is er natuurlijk ook nog de YN-E3RT, compatible met Canon's eigen RT systeem, weather sealing en compatible met de nog komende YN-600EX-RT. Zucht, één merk met aardige producten tegen een redelijke prijs, maar 3 verschillende systemen elke met hun eigen pro's en cons.....

Yongnuo triggers YN-622C, YN-560TX, YN-E3RT
vlnr: Yongnuo YN-622C, YN-622C-TX, YN-560TX en YN-E3RT

Om kort te gaan:

 • De YN-622-TX en YN-622C zijn full ETTL en Remote Manual
 • De YN560-TX and YN-560 III flitser zijn alleen Remote Manual 

 De uitdaging: 1x YN-568EX en twee YN-560 III's en 1x Godox Witstro AD360 zo efficiënt mogelijk aansturen: dus maximale functionaliteit tegen minimale kosten. Voor de 568 en de Godox heb ik sowieso tranceivers nodig, dus de YN-622C-TX lijkt me nu de beste keuze. Ik kan dan m'n bestaande 622's gebruiken om alles te getriggered ter krijgen,  en de power van de drie Yongnuo's kan ik dan vanaf de camera instellen. Alleen weer jammer dat ik dan de twee 560's niet direct zonder tranceiver aan kan sturen, de al in flitser ingebouwde receiver doet dan dus niets. 

Volgens dit artikel moet je ze gewoon allebei kopen. Argh, ik wilde het gewoon simpel houden....

Nu alleen nog even 67Gb fotomateriaal Puttense sportmarathon 2014 uitzoeken....

29-6-2014 door Walther 

Zo het sporten zit er op, m'n fotomarathon ook. Tussen de sportmarathon voor kids op vrijdagmiddag en de prijsuitreiking zaterdagmiddag heb ik maar anderhalf uur geslapen en 67 Gb aan materiaal geschoten. Een schitterend evenement met een geweldige sfeer, het is top om ook 's-nachts gewoon een tribune vol enthousiast publiek aan te treffen! Hulde aan de organisatie en alle vrijwilligers die het mogelijk maakten.
Aan mij nu alleen de schone taak nog 'even' de mooiste foto's er uit te zoeken en na te bewerken.... Hier in elk geval m'n eerste beelden: kids, volwassenen vrijdag en zaterdag.Puttense sportmarathon 2014

27-6-2014 door Walther 

Vandaag van 14:00 uur tot morgen 17:00 uur ga ik de Puttense sportmarathon weer vastleggen. Het wordt een uitputtingsslag maar ik heb er zin in! Ik zal tussentijds wel wat foto's uitwerken en posten. Verder uitzoeken en netjes uitwerken kost tijd dus hou de site in de gaten de komende dagen....De sets gaan hier verschijnen:

Firware update Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

26-6-2014 door Walther 

Vandaag de firmware van 'the big sigma' maar ff bijgewerkt. Toch cool dat dit gewoon kan met de USB dock:) https://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=430

Dubbele Photoshop na installatie Creative Cloud 2014

23-6-2014 door Walther 

Na installatie van Adobe Creative Cloud 2014 blijk je opeens over twee versies van Photoshop te beschikken. Hier meer over de hoe en waarom: http://terrywhite.com/2-copies-cc-apps/
Ik heb zelf de oude versie maar gedeïnstallleerd, schijfruimte heb je immers nooit genoeg. Ook de onOne plugins opnieuw geïnstalleerd, de settings kwamen namelijk niet automatisch mee van de vorige versie. Nu nog even wachten op een patch van onOne, de add-ins zijn nu alleen via het menu File-automate te benaderen. Het blijkt overigens wel mogelijk om het toepassen van een onOne preset in een custom action op te nemen trouwens!