BLOG 2020

Eerste inzet EOS R5 in de studio

20-8-2020 door Walther 

Vorige week had ik de kans de eerste keer de Canon Eos R5 in te kunnen zetten in een studio omgeving, met Donika als model. Gelukkig was voor deze shoot ook de batterygrip net op tijd binnen van foto Looman. Ik ben daar erg over te spreken: hierdoor is de camera toch echt een stuk beter in balans met zware lenzen als de EF 16-35mm f/2.8L III en de EF 24-70mm f/2.8L II. Het beviel eigenlijk uitstekend, de focus is goed, de beeldkwaliteit is fantastisch. De studio was enorm met aan drie zijden lichtinval van buiten. Wat erg handig bleek was dat ook het reviewen van foto's nu op de zoeker kan, dus ongehinderd door omgevingslicht.
We hebben een aantal platen geschoten met de Elinchrom ELB1200 en een grote octa, een ander deel gewoon met daglicht. Kun jij raden welk van onderstaande foto's ingeflitst is?

Donika Davids, Canon Eos R5, zwart wit

Donika Davids, Canon Eos R5

Animal eye AF op de EOS R5

6-8-2020 door Walther 

Bizar hoe de animal eye AF van de Canon EOS R5 dieren herkent en de focus op de ogen pakt, ook als de achtergrond onrustig is! Onderstaande platen Geschoten tijdens de roofvogelshow van De Valkenhof op de Holle Poarte in Makkum.
Benieuwd hoe de AF er in de zoeker uitziet? Check deze video van Wild Eye.

Zeearend

Zeearend

Canon EOS R5

30-7-2020 door Walther 

Ik heb lang gewacht op een waardige opvolger voor mijn 5D mk IV. Ik ben er tot op de dag van vandaag erg tevreden mee, super allround en robuust, maar als je ziet wat de andere merken inmiddels bieden ga je je toch afvragen waarom Canon daar wat achterbleef. Na de 5D MK IV kwam Canon alleen met een nieuwe 1DX mk III en de EOS R en EOS RP. De 1Dx is met zijn lagere megapixelcount te specialistisch (sport/journalistiek) en met de EOS R had ik al eens gespeeld: teveel shutterlag, missende joystick voor de AF etc. Het mirrorless systeem was nog voor mij nog geen alternatief.

Toen de R5 en R6 aangekondigd werden was de belangstelling wel gewekt. De media ging aan de haal met de stellar 8K videomogelijkheden van de R5 en leek te vergeten dat fotografen gewoon stills willen maken. Toch maar vooringeschreven bij foto Looman die een mooie combideal kon maken met camera,grip,adapter en extra accu. Ik kreeg rap een mail van Edwin dat hij binnen was, dus vandaag gelijk vanaf mijn vakantieadres vertrokken om de camera op te halen in Purmerend. De eerste indruk is erg goed, de controls zijn wel anders maar het voelt direct vertrouwd. Hij is ook niet tè klein voor mijn grote handen, maar zonder grip wel wat topzwaar met de zware objectieven als de 16-35, 24-70 en 70-200. De menu's zijn onverandered Canon style en ook de joystick voor de AF weer terug. Hier gaan de komende dagen zeker wat testbeelden mee gemaakt worden!

Pixel, onze kat

Nala

Motor shoot

29-6-2020 door Walther 

De BMW van Tycho werd verkocht en we hadden nog één dag hem te vereeuwigen. Shoots met motoren had ik nog niet eerder gedaan maar juist daarom leuk dit eens aan te pakken. Snel via google streetview een verlaten ogend terrein in de buurt gezocht zo kwam deze plaat tot stand. Het omgevingslicht was niet heel denderend maar met de Elinchrom flitsers bleek de boel aardig te pimpen. De ELB400 en ELB500 met gridded stripboxes gebruikt en als hoofdlicht de ELB1200 met een big octa.

Tycho en Donika

Behind the scenes
Met flits kun je ook een saaie locatie de look geven die je wilt!

Huwelijk André en Maritza

25-6-2020 door Walther 

Aan de vooravond van The Real Trip - Beach to Beach 2019 maakte ik met Donika als flitsassistente de foto van André's aanzoek door 'wel héél toevallig' bij hem en zijn Maritza in de buurt te zijn. Gisteren maakten we wederom als team de cirkel compleet en legden we het huwelijk vast op Droompark Bad Hoophuizen. Een andere locatie dan het strand was ondenkbaar natuurlijk. We troffen André nog nèt niet in een druipend surfpak aan maar wel met een big smile en de mededeling dat hij net gesurfd had. Een geweldige dag was het en een voorrecht om dat in deze corona tijd vast te mogen leggen!

Trouwen André en Maritza

Trouwen André en Maritza

Dutch Summer part II

13-6-2020 door Walther 

Het was vorige week wel ff een kwestie van heel goed timen om deze plaat te kunnen maken: de schommel bleek ondanks het 'slechte weer' namelijk ook populair bij passerende senioren en stelletjes met kinderen. Dus het kwam weer aan op het ultieme #teamwork met Donika: op de juiste tijd op de juiste plaats zijn en bliksemsnel werken: BAM en we hebben de plaat!
En nèt voor de bui los ging zaten we weer aan de andere kant van de dijk in de auto. Het blijft geweldig om op deze manier uniek beeld te maken!

Er was wel erg veel wind dus de octabox die ik had willen gebruiken bleek echt geen optie. Ik heb de Elinchrom ELB500 op full power gebruikt hier, handheld, zonder modifiers verder (alleen een kleine reflector). In de nabewerking heb ik met photoshop een wat desaturated look gegeven aan het geheel.

Dutch Summer, Donika Davids

Dutch Summer

8-6-2020 door Walther 

Slecht weer met veel regen voorspeld, ideaal voor een mooie plaat op het strand!

Dutch Summer

Lowkey shoot

24-5-2020 door Walther 

Met een compacte autopole en een magic arm van Manfrotto kon ik de gridded Elinchrom stripbox nu handig aan het plafond hangen. Het is m'n eerste low key plaat van 2020 met Donika, blij met het resultaat.

Donika Davids, lowkey, elinchrom gridded stripbox

Windsurfen Makkum 20-5-2020

20-5-2020 door Walther 

Prachtig weer, perfecte wind en een mooi zonnetje, reden om de 400mm 2.8 maar weer eens van stal te halen voor wat windsurf platen.

Windsurfen, Makkum, Friesland, surffotografie

Windsurfen, Makkum, Friesland, surffotografie

Empty Amsterdam

15-5-2020 door Walther 

Heel Nederland zat weken soort van op slot door de covid lockdown, afgelopen maandag is weer eea vrijgegeven. Reden om met Donika toch nog even snel een toeristvrij Amsterdam te bezoeken. Voor Amsterdamse begrippen was het idd super rustig, bij het centraal station, op de dam, bij de IJpromenade, bizar!
Geschoten met de Elinchrom ELB500, het blijft een superfijne robuste en portable flitsset met veel power, erg tevreden mee!

Donika Davids, IJpromenade, Amsterdam

Architectuur op de IJpromenade

14-5-2020 door Walther 

Architectuur fotografeer ik niet zo vaak, gek eigenlijk, want het is best leuk om gave hoeken te zoeken. Gisteren in Amsterdam toch even wat gemaakt bij de IJpromenade: een blik op de A'dam toren en het Eye Filmmuseum.

Amsterdam architectuur, Eye Filmmuseum, A'dam toren

Anderhalve meter shoot

9-4-2020 door Walther 

Door de corona crisis hadden we 4 weken niet geschoten, vandaag de eerste anderhalve meter shoot met Donika bij de Haarrijnse plassen, featuring kleding van Cajubrasil.

Anderhalve meter shoot met Donika

Zonsondergang Tjerkwerd

3-4-2020 door Walther 

Op de terugweg van Makkum naar huis ben ik even binnendoor gereden en kwam bij Tjerkwerd deze molen tegen. Ik ben toch even terug gereden om deze plaat te kunnen schieten.

Zonsondergang Tjerkwerd

Urbex in België: Klooster G

30-3-2020 door Walther 

Je hebt geen idee wat je aan gaat treffen, dus supercool dat urbexen! Klooster G

Stone Golem live in Wateringen

26-3-2020 door Walther 

Stone Golem al eerder in Estrado Harderwijk gezien en dat was dermate cool dat er een vervolg moest komen!

WS20200214_5320BW