BLOG 2013

Strobist workshop door Ronald Koster @ Calumet Amsterdam

4-12-2013 door Walther 

Afgelopen maandag een zeer inspirerende stobist workshop gevolgd van Ronald Koster bij Calumet Amsterdam. Mijn hoofd stroomt weer over met ideeën nu :)

Canon batterij LP-E6 voor GoPro

Nadeel van de GoPro is dat de batterijduur vrij kort is, deze Tehkron CagePro lijkt dat op de lossen: je kunt de normale LP-E6 batterij van je Canon DSLR gebruiken. Niet echt een goedkope oplossing, bijkomend voordeel is wel dat je ook filters kunt gebruiken. Het enige wat ik niet kan achterhalen of het geheel ook waterdicht blijft...

Canon EOS 7D Mk II komt in Q1 2014

'pro APS-C' met nieuwe sensor, wifi, gps en wederom een nieuw AF systeem. Je begint je toch af te vragen hoevel ruimte er nog zit tussen 5D mk III, 6D en 70D. Zie canonrumors. Ben benieuwd naar de uiteindelijke prijs en specs.

Woonzorgcentrum de Schauw voor de sloop

8-11-2013 door Walther 

Gisteren de kans gehad om in het hoofdgebouw van woonzorgcentrum "de Schauw" in Putten wat platen te schieten. Binnenkort start de asbestsanering en dan gaat het tegen de vlakte. Ik was eigenlijk wat te laat, het merendeel aan inrichting was al weg en de stroom was al afgesloten.
Manager Kleis Hensen gaf me ondanks de troep alle ruimte om ea te verkennen. Ik heb toch nog wat leuke details kunnen vangen, hartelijk dank voor deze mogelijkheid! Erg bijzonder trouwens om bij een enorme stilte door zo´n groot gebouw te lopen en wat spaarzame getuigen van eerdere bewoners en werknemers tegen te komen. 
In principe zou je objecten neer kunnen leggen voor een mooie compositie, maar ik had heel erg de neiging het precies zo vast te leggen zoals ik het aantrof. Maf eigenlijk, je weet dat het gesloopt wordt en de rommel de container in gaat, maar toch ontstaat een gevoel dat je alleen getuige bent en niets mag aanraken. In elk geval me keurig aan het urbex motto "Leave nothing but footprints, take nothing but pictures" gehouden.
Een leuk experiment en zeker de moeite waard om eens vaker een slooppand te verkennen. De eerste uitwerkingen in deze fotoset, meer volgt. In elk geval genoeg materiaal voor een regenachtige zondagmiddag verzameld, bijvoorbeeld voor nog een mooie set in zwart/wit :). 

Firmware update Canon EOS 5D mk III hangt

4-11-2013 door Walther 

Op nieuwe nieuwe 1.2.3 firmware voor de Canon 5D mk III kreeg ik ook na meerdere pogingen maar niet geïnstalleerd. Zowel via de CF card als met een usb kabel via de PC bleef hij eindeloos op 'loading...' staan. Uitschakelen lukte niet meer, enkel de accu's verwijderen. Gelukkig startte hij daarna wel weer gewoon op.
Geswitched naar enkel orginele Canon accu's maar ook dat maakte geen verschil. Uiteindelijk een soorgelijk geval op het web gevonden waarbij een nog aanwezige EyeFi card de boosdoener was. Dit eerst genegeerd wat ik heb geen EyeFi kaart. Toen bedacht ik me dat er in het twee card slot nog wel een SD kaartje voor noodgevallen zat .Deze verwijderd en voila: de update verliep vlekkeloos.
Conclusie: firmware update bij de Canon EOS 5D mkIII van CF of PC lukt niet als er naast je CF card ook nog een SD card in het tweede slot zit!

Op Flickr Explore vandaag!

Leuk, voor het eerst een van mijn foto's geselecteerd voor Flickr Explore :) Een van mijn eerste foto's met de Sigma 15mm fish eye.

Sigma 15mm f/2.8 EX DG Canon-ef

Vandaag de Sigma 15mm 2.8 fish eye ontvangen. Het frustreerde me al een poosje dat de Samyang 8mm 3.5 waar ik op de 7D zo'n lol mee had, niet bruikbaar was op de fullframe 5D mk III.
Eerste indrukken van de Sigma: erg goede bouwkwaliteit (oa metalen zonnekap) en wat minder spartaans dan de Samyang (die autofocus moet ontberen). De Sigma is ook wel een stukje duurder dan de Samyang natuurlijk. Opvallend is de lenscover die je in twee delen kunt afnemen waardoor je kunt kiezen door een volledig beeld of een (bijna) circulair beeld. Overdag heb ik er nog niets mee kunnen schieten, maar de scherpte van wat testopnamen binnenshuis lijkt in elk geval dik in orde.

Workshop Ronald Koster gevolgd

Weer eens uit de comfortzone en nieuwe dingen proberen: Vandaag bij Calumet de workshop "play the light, don't fight it" van Ronald "wat zien ik" Koster gevolgd. Goeie sfeer, veel opgestoken, super inspirerend!

Speedsurfen in de Bosatlas Nederland van Boven

In de nieuwe Bosatlas Nederland van boven staat ook een stuk over mijn hobby gps speedsurfen. Geïllusteerd met een door mij genomen foto van Dirk Jan Knol op 'the Brace' tijdens het filmen voor Ghosts of Speed.

EOS 7D mk II komt waarschijnlijk in Q2 2014

8-10-2013 door Walther 

Volgens canonrumors wordt de 7D mk II wat meer video georiënteerd. Het blijft APS-C maar wel met een andere sensor dan de 70D. Verwacht in Q2 2014.

GoPro Hero 3+

1-10-2013 door Walther 

De nieuwe GoPro Hero 3+ is aangekondigd.  Langere batterijduur, betere kwaliteit, kleiner, lichter en een nieuwe GoPro App: interesting :)

44 MP camera in de maak?

24-9-2013 door Walther 

Volgens CanonRumors wordt er door Canon getest met 44.7 MP camera. Tja, als ze al bezig zijn met 4K televisie dan mag fotografie natuurlijk ook wel wat opschalen. Dit zal wel een flinke impact op de verder workflow hebben: nog dikkere geheugenkaarten, storage, backup en PC verwerkingskracht om alles nog na te bewerken.
Mijn allereerste PC had wel 3Mb geheugen en een 20 Mb hardisk. Dat mijn mobiele telefoon later meer intern geheugen zou hebben dan mijn harddisk kon ik me toen ook niet voorstellen, dus ik laat me verrassen :)

Waar zijn alle WUXGA laptops gebleven?!

11-9-2013 door Walther 

Al jaren ben ik fan van de Thinkpad, eerst van IBM nu Lenovo. Ik heb er meerdere gehad oa de T43P en W500. Mijn trouwe werkpaard is de Lenovo W701:   inmiddels uitgerust met twee Samsung 840 pro SSD's van 256Mb en 16Gb memory, I7 CPU en 17" WUXGA scherm met een resolutie van 1920x1200. Natuurlijk helemaal verknocht aan het full size keyboard met het rode  trackpoint pieletje welke ik zowel links- als rechtshandig kan gebruiken. Die knoepert van een netvoeding doet prima dienst als koffie warmhoudplaat ;) 
Mijn ontwikkelwerk doe ik binnen VMWare in virtuele machines, Adobe CS6 Production Premium voor Photoshop en Premiere.
De W701 begint inmiddels wel wat op leeftijd te raken, maar wat blijkt: WUXGA laptops zijn er bijna niet meer!  Lenovo doet niet veel meer op mobile workstation gebied en de topmodellen van de grote merken komen niet boven de 1920x1200 :(  Juist bij beeldbewerking en bij software ontwikkeling (Visual Studio's talrijke property schermpjes), is elke pixel extra een voordeel. Als Windows gebruiker zie ik de stap naar een Macbook pro met Retina nog niet helemaal zitten. Samsung lijk op de goede weg met deze dit Samsung Ativ Book 9 met een display van 3200x1800. Ben alleen benieuwd hoe praktisch dat in de praktijk uitpakt omdat het scherm maar 13" is....Inmiddels is de W540 geintroduceerd, weliswaar geen WUXGA maar wel IPS. Even afwachten maar of dit betaalbaar uit gaat pakken....

Beach on Wheels 2013

1-9-2013 door Walther 

Beach on Wheels 2013 was een leuk evenement en voor mij een aardige fotografische uitdaging. Voor het vangen van de sfeer kun je de tijd nemen en goed observeren, het fotograferen van motorsport en de muziek vragen weer hele andere vaardigheden.
De low light prestaties van de 5D mk III bleken in elk geval zeer waardevol bij de nachtcross en tijdens de muziek acts. Veel materiaal moet nog uitgezocht maar ik ben zeker niet ontevreden over de eerste resultaten: dag 1 en dag 2
Nu nog al mijn apparatuur weer zien te ontdoen van al het stof....

Motorcross beach on wheels 2013

Workflow aangepakt: eigen watermerk tool geschreven

25-8-2013 door Walther 

In mijn workflow leeg ik eerst mijn memorycards op de pc. Ik maak daarvoor aparte directory per shoot. Het ruwe materiaal gaat in de subdirectory 'Spare' en ik maak ook gelijk een subdirecty 'Raw' en 'Out'.
In Adobe Bridge beoordeel ik de raw files, werk ze uit in Photoshop. Van degenen die door de ballotage komen verplaats ik de raw file naar de ´Raw´ directory, en zet de jpeg versie in de root van de directory.
Als alles uitgewerkt is maak ik van de definitieve selectie een setje ter beoordeling van de klant en voor m´n website. De afbeeldingen worden teruggeschaald, ontdaan van exif info en voorzien van watermerk. Nu bleek dat de watermerk tool die ik tot nu toe gebruikte geen rekening hield met het ingebedde kleurprofiel! Hierdoor zagen de foto's in de out folder er qua kleur niet helemaal het zelfde uit als mijn definitieve jpegs!

Vandaag dus maar even in .NET een tool gemaakt die:
- foto's terugschaalt naar het webformaat en daarbij het kleurprofiel behoudt
- alle exif info stript, behalve titel, copyright, datum en wat andere basale zaken
- de foto's voorziet van een watermerk en moved naar de ´Out´ folder van de shoot

Het werkt super, later de tool maar eens uitbouwen zodat hij ze ook automatisch aanmeldt op Flickr, synchroniseert met de website en de directory van de shoot moved naar m´n NAS....

En natuurlijk nog een tool knutselen die ruimte maakt:  automatisch alle nog uit te zoeken raw files wissen door van alle shoots de spare directories te wissen ;)